Statushouders begeleiden in Boxtel: met handen en aandacht

Het begeleiden van statushouders verbreedt Jules zicht op de wereld, hij vertelt: “Het maakt me bewuster van mijn welvaart en hoe gelukkig ik mag zijn dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan.”

Nieuwkomers in Boxtel helpen

Gepensioneerd advocaat Jules Groenen (72 jaar) woont in Boxtel. Hij maakt muziek en geniet graag, fietsend of rijdend op zijn motor, van de natuur. Toen er 6 jaar geleden een vluchtelingenstroom op gang kwam voelde Jules dat hij zijn ogen er niet voor kon sluiten. Hij informeerde bij Vluchtelingenwerk Nederland waar hij zich kon melden als vrijwilliger. Zij verwezen hem naar Buro Nieuwkomers in Boxtel.

Hopeloos verdwaald

Jules begeleidt statushouders die een woning in Boxtel toegewezen krijgen. Vanaf het eerste intake-gesprek en dan een jaar lang. Of langer als dat nodig of leuk is. “De nieuwkomers zouden hopeloos verdwaald zijn als ze niet worden geholpen bij zaken zoals toeslagen, verzekeringen, inrichten woning, sociale contacten, inburgering en zoveel meer. De gemeente doet via Buro Nieuwkomers ontzettend veel, maar zonder actieve vrijwilligers is het onmogelijk om statushouders voldoende aandacht en ondersteuning te geven.” vertelt Jules.

Opbloeien door aandacht

Jules begeleidt statushouders die een woning in Boxtel toegewezen krijgen
Jules en Yohannes samen op pad

Jules eerste contact was met een Eritrese jongen van 17 jaar, Yohannes. Hij ontmoette hem op de dag dat hij in Boxtel aankwam. Verlegen, maar dankbaar en leergierig.

Yohannes kreeg een mooi appartementje en Jules hielp hem met het inrichten, via-via regelde hij allerlei spullen voor hem.

Yohannes is een harde werker, Jules vertelt: “Vanaf het begin heb ik Nederlands met hem gesproken. Hij ging naar school en nu, 5 jaar later, heeft hij een MBO II-diploma Houtbewerking en een vast contract bij een meubelfabriek. Hij heeft al zijn leningen afgelost, zijn rijbewijs gehaald en een prachtige 10 jaar oude auto.”.

Een jaar na hem is zijn vader nagereisd. En weer later zijn moeder met 3 broertjes en 1 zusje. Yohannes is hun grote voorbeeld; ze hebben naast school bijbaantjes en zitten op voetbal. Waren alle statushouders maar zoals Yohannes

Onderstaande foto’s zijn van Yohannes’ diploma-uitreiking bij het Summa College in Eindhoven.

Yohnnes is geslaagd

Yohnnes mag zijn diploma in ontvangst nemen

Yohannes ontvangt applaus

Yohannes ontvangt applaus

Jezelf verplaatsen in de ander

Als je statushouders helpt, help je mensen vooruit die het slecht hebben getroffen. Volgens Jules kun je alleen helpen als je steeds jezelf af blijft vragen: hoe zou ik me voelen als ik hem was? En: wat zou ik (mogen) verlangen en kan ik iets terugdoen? “Het hoeven geen vrienden te worden, maar het is wel mooi als dat wel zo is. Yohannes hoort inmiddels een beetje bij mijn gezin.” vertel Jules.

Dankbaarheid is op zijn plaats

Jules brengt niet alleen hulp en plezier bij zijn ‘cliënten’. Hij haalt zelf ook veel vreugde uit zijn werk met statushouders. Hij vertelt: “Wees blij met alles wat je hebt dat niet jouw eigen verdienste is. Zoals het leven in een vrije wereld, in een rechtsstaat met een sociale structuur. Maar vooral dat je beter helpt met je handen en aandacht dan met mooie woorden.”

Wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten?

Beginnen jouw handen ook te jeuken? Neem dan eens een kijkje bij onze vrijwilligersvacaturebank.