Doe mee aan het traject Flexibel Vrijwilligerswerk

In het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet slaat Oost-Brabant de handen ineen! In 2021 vragen Onis Welzijn, ContourdeTwern Boxtel, LEVgroep, Galant Vrijwilligersnetwerk, VughtvoorElkaar, Cordaad Welzijn, Eindhoven Doet en Vrijwilligerspunt Sociom extra aandacht voor vrijwilligerswerk. Wij laten zien dat dit voor alle leeftijden en agenda’s mogelijk is en nodigen jou uit dit ook te doen! #mensenmakenoostbrabant

Het jaar 2021 staat in het teken van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet, met als motto ‘Mensen Maken Nederland’. Ons land wordt immers gemaakt door iedereen die er woont. Er zijn al zoveel mooie initiatieven, maar vrijwilligersland is in beweging. Het trendrapport vrijwillige inzet 2021 heeft onderzocht dat vrijwilligers zich gemiddeld 11 dagen per jaar extra in willen zetten, als ze beter passend vrijwilligerswerk zouden vinden. Ze gaven aan dat flexibel je eigen tijden kunnen indelen, zinvol en nuttig vrijwilligerswerk én een ruim aanbod helpt om dit jaar meer vrijwillige inzet te leveren. Dat klinkt fantastisch! Maar hoe maak jij jouw organisatie klaar voor nieuwe gezichten? Om jullie hierbij te ondersteunen kun je meedoen aan het traject “flexibel vrijwilligerswerk”! Dit traject bestaat uit drie onderdelen en kunnen apart van elkaar gevolgd worden, afhankelijk van wat jouw organisatie nodig heeft. 

Leren

Tijdens de online training ‘Wat is flexibel vrijwilligerswerk?’ nemen we je mee in de veranderingen in vrijwilligersland. De keuze is namelijk reuze voor mensen die iets willen betekenen. Hoe zorg je dat die vrijwilligers voor jouw organisatie kiezen? Je ziet dat veel mensen graag iets doen voor een ander en voor de samenleving, maar zich niet willen binden aan een organisatie of zich structureel in willen zetten. Ze willen zich op momenten inzetten die passen in hun drukke agenda. Past dit binnen jouw organisatie, of ben je alleen nog gericht op binding met vaste vrijwilligers? Maak dan nu jouw organisatie flexibeler!

Flexvrijwilligers kunnen namelijk óók voor jouw organisatie veel betekenen; zo komen niet alle taken steeds op hetzelfde clubje vaste vrijwilligers terecht, je kunt eens uit pakken met een grotere activiteit of je hebt tijdens een crisis extra handen. Je betrekt nieuwe gezichten bij jouw organisatie, die anders misschien jouw deur voorbij zouden lopen, dus bereik je een diverse groep vrijwilligers. En wie weet kun je ze verleiden om nog eens terug te komen!

Veel werk? Nee, bij deze training krijg je een werkboek waarin je meteen jouw klus(sen) overzichtelijk uitgewerkt hebt.

Er worden 6 trainingen, in de periode 20 mei t/m 8 juni, zowel online als live gegeven. De trainingen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen uit de deelnemende gemeenten uit Oost-Brabant. Schrijf je via deze link in en kijk wanneer je mee kunt doen!
*Als maatregelen rondom het coronavirus een live-event niet mogelijk maken, zullen deze trainingen online plaatsvinden.

Inspireren

We organiseren inspiratiesessies zodat je met andere organisaties ideeën kunt uitwisselen, elkaar op weg kunt helpen en zo kunt inspireren. Een gastspreker zal zijn succesverhaal delen! Het is een interactieve bijeenkomst waarbij ruimte is om in groepjes te brainstormen. Je vertrekt met een rugzak vol nieuwe ideeën en genoeg energie om aan de slag te gaan!

Elke regio heeft zijn eigen inspiratiesessie. Kun je niet aansluiten in jouw regio, dan is het ook mogelijk om mee te doen op een andere datum. Het is gratis, maar wel noodzakelijk om je in te schrijven. Wil jij je laten inspireren? Geef je dan op via deze link!
*Als maatregelen rondom het coronavirus een live-event niet mogelijk maken, zullen deze inspiratiesessies online plaatsvinden.

Doen

Om ervoor te zorgen dat je concreet aan de slag kunt om je flex-klus te organiseren, kun je meedoen aan onze werklabs! In groepjes ga je een plan maken om jouw klus te organiseren. Samen bespreek je de do’s en don’ts en kom je tot oplossingen. Je gaat naar huis met een duidelijk werkplan, dat klaar is voor uitvoering!

Elke vrijwilligerscentrale heeft zijn eigen Werklabs.. Kun je niet aansluiten bij jouw vrijwilligerscentrale, dan is het ook mogelijk om mee te doen op een andere datum. Het is gratis, maar wel noodzakelijk om je in te schrijven. Wil jij meedoen met het werklab? Geef je dan op via deze link!

Het resultaat

Aan het einde van dit traject hopen wij jouw organisatie geïnspireerd te hebben dat vrijwillige inzet iets is voor iedereen. Voor alle leeftijden en alle agenda’s! Wij willen alle vrijwilligers in Oost-Brabant bedanken voor alle inzet die zij tot nu toe leveren, hoe groot of hoe klein dat ook is geweest. Want zonder jou zou Nederland omvallen!

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over het traject? Neem dan contact op via info@vrijwilligersboxtel.nl of bel 0411 655 899 en vraag naar het vrijwilligerssteunpunt Boxtel.